CEDF105B-93A7-494F-B024-9FAF23BFAFDA

Projekt K95 2016-02-22

Jakt-säsongen närmar sig slutet med stormsteg. Det är första gången som jag i mitt jaktliv tycker att det skall bli skitskönt med ett uppehåll. Fram till och med maj så kommer bössorna vara inlåsta. Då bär det av till Rumänien för att försöka stänga projekt guldbock.

Efter denna säsongs drevjakter har jag kunnat dra en del slutsatser och har en del funderingar. Jag har en känsla av att ordet BAG har tagit över i allt för stor skala. Allt räknas i hur många vilt som nedlagts per dag. Hur många jägare, skott, eftersök mm verkar tyvärr mindre viktigt. Alltför sällan talas det om ett etiskt och proffsigt skytte. Det är ju så klart inte så i alla kretsar och sammanhang. Men med tanke på att jag jobbar med att styra upp stora drevjakter möts jag alltmer av detta. Ett annat problem är ju självklart att man vill att det skall skjutas mycket när man väl rör runt om i skogen. Det resonemanget köper jag och tycker är det mest etiskt riktiga. Mycket ös, mindre ofta... Det är det jag någonstans vill belysa.

När jag var liten och började jaga fick man så otroligt med skit efter en bom, så mycket att man inte kunde sova på natten. Skammen var kraftig och den stressen gör att man vill revanschera sig med bättre skytte och säkrare skott. Skruva ner sin kaxighet och börja om direkt från fängelset med stillastående vilt tills självförtroendet repat sig. Idag verkar det i stället som en sport att lära sig blaser-repetera så snabbt som möjligt. En ryggdunkning efter ett smatterband av 5 bisarrt snabba skott.

Vad hände med att lära sig se vad som händer med viltet efter skottet? En annan grej är säkerheten. Jag vågar sticka ut hakan och säga att de som fyller luften med bly riskerar i något sammanhang större risk att hamna i en olycklig/obehaglig situation. Jag är ingen motståndare till just Blaser, utan har tvärtom en själv som jag är supernöjd med. Men att skjuta fort är varken coolt eller bra för den delen. Att ha de extra skotten är bra i nödfall, men en Swiss Cheese till dovkalv är inte heller trevligt... Tror även att denna "antalshets" är en påverkan av antalet felskjutningar. Jag har talat med en hel del stora gårdar och alla har samma problem. Det skjuts alldeles för många hindar på de stora jakterna.

Jägarnas sug efter antal vilt kan ha en påverkan. Är alla verkligen noga med att se var kalvarna är? Uppenbarligen inte, för detta fungerar inte. Skulle vi skjuta alla älgkor för kalv i ett jämtländskt jaktlag väntar spöstraff. Varför reflekteras det inte mer över detta i samma utsträckning? Skrota jaktkungs-uttrycket helt för min del. Eller sätt igång och väg in avlossade skott och etisk hantering. Jag lovar att det kommer bli helt andra gubbar som seglar upp i topp i er jaktkungs-rankning. Jag är nyss hemkommen från Texas och lite Helihunt (never again skall dock tilläggas) så ska definitivt inte vara någon etisk polis i sammanhanget. Men om vi alla kan tänka på detta och dra åt samma håll kan det nog bli mycket bättre.

Tänk om alla stod med enskottsbössor och la all energi på sitt första skott. Då lovar jag att jägarkåren skulle få ett bättre ryckte och att det skulle bli en trevligare jakt för alla. Inte minst de som ska ta hand om vår stora tillgång (viltet) efteråt. Detta blir mitt stora kall inför nästa säsong. Jag ska faneme inte göra ett enda fel. Det kommer antagligen inte att fungera men det skall vara min målsättning. Tyvärr har jag inte råd med en K95 just nu. Annars hade jag slagit till och blivit först ut med enskottsbössa. Tror fan inte att jag skulle skjuta mycket färre vilt faktiskt. Time will tell. Någon dag går jag hela vägen!!

/Coci


Lyckan när man ska summera en jaktsäsong, men inser att den är långt ifrån över. 2016-02-04

Via sociala medier har jag de senaste dagarna konstaterat att det bland många av min jaktvänner funnits en snudd av upgivenhet att jaktsäsongen är över. Jag själv, går bara runt och myser när jag vet att min favoritjakt under hela säsongen har sin allra hetaste period nu. Åtminstone där jag jagar som mest, Sörmland.


För det verkar skilja sig. Skilja sig på den punkten när det är som hetast. En likasinnad jägarkamrat har sin topp sent på hösten, medans jag har haft bäst resultat under våren. Ja, det är ju kråkjakten jag tänker på, kanske är det inte lika självklart för alla. Men de allra flesta som har frågat mig efter lite tips för att lyckas och som har gett mig feedback tycker att det är sjukt rolig jakt när det stämmer och man lyckas.

Man behöver göra det till en sån stor grej, man kan lite halvhjärtat placera ut några bulvaner på något lämpligt ställe där kråkorna brukar uppehålla sig och säkerligen lyckas med bedriften att skjuta några stycken. Jag har varit där, varit uppe sen klockan 02:30 en fuktig julimorgon och konstaterat några timmar in på morgonen att det var ju kul att jag iaf fick skjuta någon kråka. Men så är det, man börjar längst ner för att sedan pröva sig fram för att nå de allra högsta topparna av resultat.

Där faller de flesta av, tyvärr. De som ger upp för tidigt.

De som fortsätter att nöta, addera de lyckade dragen och utveckla dom och förtsätta jaga. Det är dom jägarna som kommer lyckas ordentligt i framtiden.

Tillbaka till summeringen av jaktsäsongen. Förvisso kan jag också summera min jaktsäsong precis som de allra flesta. Jag har en unghund som jag är otroligt nöjd med. En ny helt ras dessutom, en alpländische daschbracke vid namn Astrid. Jag har dessutom skjutit ett brutalt resultat under duvjakten tillsammans med en kollega. Jag har lyckats fälla en hel del klövvilt under säsongens alla klövviltsjakter och jag har varit hyffsat skonad med skadador på mina hundar under säsongen. Men det spelar just ingen roll, för det är nu det börjar på allvar.

Är det i år jag skall lyckas skjuta över 100 kråkor på en morgon, då menar jag kråkor, endast kråkor. Jag är i nuläget i den övre halvan och snuddar, men inte nått hela vägen till mitt mål. Men kanske, kanske är det i år det händer.

// Mikael

Lockjakt efter räv, vårvinterns höjdpunkt. 2016-02-02

Det är hög tid att komma igång med vårvinterns höjdpunkter. Lockjakt efter räv. Den som behärskar den jaktmetoden kan få ut mycket kvalitativ jakt på väldigt begränsat tidspann.

Lär du dig att välja rätt pass, använda rätt utrustning och hanterar Du dessutom lockpipan korrekt, så kan du ha en väldigt spännande säsong framför dig. I teorin är det inte svårare än att du lockar, räven kommer, Du får ett skottläge och skjuter.

Men teori och praktik är två olika ting, men förbereder Du dig väl kan det bli väldigt lyckat.

På bilden. Skabbräv inlockad mitt på dagen över stort fält med Crit`r Call i snöoväder.

Att smälta in i miljön är det viktigaste. Du skall se räven innan räven ser dig. Sedan är det viktigt att hamna rätt i förhållande till vart räven förväntas dyka upp. Där kan vi ta död på ett vanligt förekommande fel. Gemene jägaren sätter sig slaviskt med vinden i ryggen. TÄNK OM!

Testa istället att locka i sidvindspass. Sätt dig tillräckligt långt bort från där du tror räven t.ex. har daglega. Tillräckligt långt bort för att Du skall kunna smyga ut tyst utan att röja dig. Men samtidigt inte för långt bort så räven inte hör din lockpipa.

Börja lockserien med lite svagare toner, ett för skarpt ljud kan i många fall stjälpa en räv istället för att den kommer in i ditt pass. Så börja med lite lägre toner för att sedan addera lite mer luft i pipan.

Några personliga favoriter är PC2, PC5 och Crit`r Call. Dessa pipor är lätta att variera tonläget i utan någon större ansträngning. Ett vanligt muspip kan få in försiktiga rävar den sista biten om Du ser en tveksam räv på håll. Då är det oftast ungrävar det handlar om.

Klä dig rätt. All form av 3D camo är att föredra då det tar bort dina konturer. Du får större valmöjligheter vid passval. Du har också råd att sätta dig lite mer öppet samt att den sista korrigeringen mot en inkommande räv brukar vara lite mer förlåtande.

Sena kvällar, tidiga morgnar och pass mitt på dagen fungerar. Det är Du som väljer när Du kan jaga. Jag själv har skjutit räv vid alla tillfällen under lock. I alla tänkbara väder. Handlar bara om att komma igång och få lite självförtroende. Det är listiga djur, rävar. Så med ett väl inskjutet vapen, gärna med modell blötare kula så kan Du bara ge dig an denna underbara jaktform.

För den är kul, riktigt kul. // Mikael

3 dagars ismete 2016-01-12

Micke Snabel har i olika konstellationer gjort en 3 dagars ismetesatsning.
Trots avsaknaden av SuperMörtar har fisket gått bra.


För oss vanliga dödliga, mycket bra. 4 st 9+ och 1 st 10+ har landats. Dessutom några riktigt granna bonusgösar.

Fisket har bedrivits i båda sjöar och skärgård. Micke har under satsningen provfiskat sina nya SnabelSländan ismetespön. Han är helt lyrisk över spöna. SnabelSländan väntas komma in i butiken under den här veckan.

Nya SuperMörtar kommer till Vårbybutiken i morgon onsdag (13/1).

Summering Laxfisket 2015 2016-01-04

Laxfisket 2015 blev, annorlunda. Fisket i Skåne var inte som tidigare år. Med facit i hand var fisken på Polska sidan upp mot Litauen där fisket var strålande. Vinterfisket utanför Abbekås, Ystad, Kåseberga och Simrishamn levererade en del lax. Men inte som tidigare år. Vi var där under påskhelgen. Då var det många som fiskade 4 dgr utan fisk. Stor fisk finns dock alltid. 9 april landade Krister Dagsberg, guidad av Johan Abelsson en riktig Megalax på 21,2 kg, 120 cm. Fisken tog på en Toby Magnum, färg Märket.


Även Trolling Masters Bornholm blev, med Bornholms mått mätt, trögt. Det landades ca 1400 laxar 2014. 2015 landades ca 400 laxar. Iofs med höjt minimimått 75 cm och max 4 laxar/båt och dag.

Det tröga fisket fortsatte utanför Blekinge kusten. Många båtar la en hel del tid i maj. Det fångades lax, men klart sämre än tidigare år. Men det fångades stora laxar. Peter Sonesson, guidad av Per Lundberg landade en lax på 22,8 kg, 123 cm. Fisken bet på en Toby Magnum 243 (WTM). Fisken tog i närheten av Utklippan. Team Claesson, bröderna Dennis och Tony landade en smällfet lax på 20,2 kg och bara 116 cm. Fisken tog på en riktig klassiker, NK Mag S6. Laxen nappade strax utanför jagarvraken. Här har det blivit en förändring i Blekingefisket. Förr fiskade vi väldigt nära land, typ 20 m kurvan. Dom 2 sista åren har det varit långa transporter på 20-30 nm, ibland ännu längre.


Nynäshamnsfisket har fortsatt en bra trend. De sista åren har varit riktigt bra. Som vanligt i Nynäs är det sällan/aldrig något mängdfiske. Men laxarna är ofta stora, riktigt stora.. Singö tror jag hade bästa säsongen någonsin med mängder av laxsteg som drog förbi från slutet av maj till början av juli.

Årets största Stockholmslax landades av Filip Holm och Axel Bergman i Thunder On The Water. Teamet fiskade utanför Grän 24/5. Laxen bet på en Trophy Spoon i Regalfärgen Öhnerud på 40 ft. Längden var 121 cm. Ytterligare en 20 + lax fångades i Stockholmsområdet. Tim Trutta landade en 20,2 kg under ett gryningsfiske utanför Singö/Understen. Tim hade ett fantastiskt fiske den morgonen med en 20,2 kg som grädde på moset. Laxen tog en Ismo Magnum i en variant av klassikern Omvänd Popcorn.


Tittar vi på Stockholmsfisket som helhet var det grymt bra. Totalt rapporterades det in 189 st 10 + fiskar, 25 st 17 + och 44 st 15 +. Märkligt nog lyckades vi i Team Regal rapportera in flest 10 + under 2015. Totalt 20 st. Team Gladsax 15 st. Bälinge, som fick flest förra året, har rapporterat in 12 st. Team F1 Salmon har rapporterat in 9 st 10+ fiskar och 3 st 17+ fiskar!

I Nynäshamn dominerade, i vanlig ordning, Team Silverback med 10 rapporterade 10 + fiskar.

Utvecklingen i Stockholm ser onekligen positiv ut så länge politikerna inte hittar på något galet.

Såhär har det sett ut sedan -97

År 10+ 15+ 20+ 25+

-97 35 st 24 st 3 st 0 st
-98 115 st 60 st 13 st 2 st
-99 83 st 45 st 5 st 3 st
-00 104 st 36 st 1 st 0 st
-01 86 st 16 st 3 st 0 st
-02 29 st 6 st 0 st 0 st
-03 29 st 2 st 1 st 0 st
-04 72 st 13 st 0 st 0 st
-05 84 st 21 st 1 st 0 st
-06 32 st 9 st 1 st 0 st
-07 74 st 12 st 4 st 0 st
-08 111 st 24 st 3 st 0 st
-09 163 st 29 st 2 st 0 st
-10 130 st 24 st 0 st 0 st
-11 120 st 25 st 1 st 0 st
-12 157 st 32 st 1 st 0 st
-13 116 st 30 st 0 st 0 st
-14 139 st 33 st 3 st 0 st
-15 190 st 45 st 2 st 0 st

Som synes är 2015 ett rekordår, både på 10 + och 15 +. Detta utan att fisketrycket ökat, snarare tvärt om.. Det är bara de allra största som saknas. Men helt plötsligt kommer allt att stämma och vi får ett nytt 98 - 99.

Klicka här för att se hela Laxlistan 2015

1 2 ... 8 av 8 Tidigare inlägg

Vi erbjuder alltid:

Fri frakt över 499 kr

14 dagars öppet köp

1 års garanti

Köp rätt utrustning!

08 – 740 20 20 Huntyardberras